Vad är sivun SEO? Takaisin perusasioihin

On-page SEO är den grundläggande metoden för att optimera din webbplats för att rankas högre i sökmotorerna. Genom att arbeta med både det synliga innehållet och HTML-källkoden förstår Google och andra sökmotorer vad webbplatsen handlar om. Här hittar du svaren på följande frågor:
  • Varför är sökmotoroptimering på sidan viktigt? 
  • Hur arbetar jag med on-page SEO?
  • Hur kan jag skapa bättre SEO-innehåll på sidan? 7 kortfattade tips

Varför är sökmotoroptimering på sidan viktigt?

När en person gör en sökning testar sökmotorer som Google om en webbplats ger ett relevant sökresultat. En del av testet är att hitta nyckelord på sidan som matchar sökningen. Sökmotoroptimering på sidan inkluderar att använda sökord, men det hjälper inte bara det som matchar sökningen. När Google söker på din webbplats används algoritmer som även letar efter annat relevant innehåll. Den innehåller olika relaterade ämnen, bilder och videor. Det är därför det inte räcker att bara ange sökord.  Till exempel om hemsidan handlar om mögelsanering. Om enbart mögelreparation nämns flera gånger utan att ge svar om hur reparationen går till och var det går att få hjälp med reparationen kommer Google att leta mer ingående efter frågan. Eftersom Googles rankingalgoritmer även fungerar med innehållssökning är det viktigt att ha aktuellt, relevant och anpassat innehåll. 

Hur arbetar jag med on-page SEO?

Att bara använda sökord som kan vara relevanta här och där kommer inte att komma särskilt långt. För att arbeta resultatorienterat med sökmotoroptimering på sidan bör du överväga följande fyra punkter:

1. Var relevant

Att skapa innehåll som faktiskt hjälper människor med sökförfrågningar och svarar på frågor är startpunkten för SEO på sidan. Om du säljer en produkt är produktbeskrivningen lika viktig som nyckelorden.

2. Arbeta försiktigt

Undersök relevanta sökord och undersök konkurrenter. Om du vill skriva bäst för tester gjorda från matberedare ska du inte bara läsa om enstaka tecken. Utforska de bästa webbplatserna i branschen. Kom ihåg att underrubriker och listor också är viktiga för SEO på sidan.

3. Skapa unikt innehåll

Google och andra sökmotorer värdesätter unikt innehåll. Ska du skapa en produktsida bör du tänka på att du lättare skulle kunna filtrera, lägga till relevanta och bra bilder, men också skriva unika produktbeskrivningar. Det är också bra att arbeta med betyg och recensioner som hjälper besökaren.

4. Var tydlig

Skapa attraktivt innehåll som är lättläst och tydligt för besökaren. Oavsett hur bra din information är, om det bara är mycket text och ett litet typsnitt, kommer besökaren att skrämmas. Dela upp texten i olika underrubriker, kombinera med relevanta och attraktiva bilder och använd punktlistor. Använd även lättförståeliga ord och begrepp. Det kallas även för UX-skrivning som du kan läsa mer om här!

Hur kan jag skapa bättre SEO-innehåll på sidan? 7 kortfattade tips

Att använda on-page SEO är ett heltäckande tillvägagångssätt, och du kan läsa sju tips som ger en bra grund:
  1. Använd nyckelordet i huvudrubriken och underrubrikerna.
  2. Permalänkar ska vara korta, beskrivande och innehålla ett nyckelord.
  3. Glöm inte att optimera din metatitel , det är den som visas först i sökresultaten.
  4. Lägg energi på att skriva en intressant metabeskrivning och glöm inte det viktigaste, nyckelord.
  5. Sökoptimera bilder, namnge dem korrekt och använd beskrivande alt-text, som är HTML-attribut.
  6. Komprimera bilderna så att bilderna laddas snabbt och se till att bilderna är mobilvänliga.
  7. Använd både interna och externa länkar. 

Sidans sökmotoroptimering – Sammanfattning

On-page SEO är den grundläggande metoden med vilken sökmotorer hittar din sida. SEO på sidan är viktigt för att sökmotorer ska betygsätta en webbplats som relevant när folk söker.  Genom att arbeta med sökord och relevant innehåll skapar du grunden för bra on-page SEO. Kom ihåg att vara tydlig, skapa unikt innehåll och arbeta med bilder. Dela in texten i stycken med underrubriker, punktpunkter och använd lättläst text.  Du skapar relevant och bra innehåll genom att använda nyckelord i huvudrubriken. Glöm inte att optimera din metatitel, metabeskrivningar och även SEO-bilder . Sidan ska också laddas lika snabbt, oavsett om besökaren använder dator eller mobiltelefon.