När man har för avsikt att sprida sina bloggar och filer online finns det vissa hjälpmedel och viss teknik man kan använda sig av. För att en blogg ska bli synlig på internet behöver man för det första registrera den på sökmotorerna. Det är mycket teknik man behöver känna till för att sprida sina inlägg men det är inget avancerat eller svårt.

Normalt tar det cirka ett halvår innan man kan räkna med att ett blogginlägg eller en webbsida hamnar på sökmotorernas första sidor. Känner man dessutom till vilken teknik man ska använda sig av för att klättra på sökmotorerna så kan det gå snabbare. Det absolut första man måste göra för att överhuvudtaget kunna sprida sina webbsidor och bloggar är att registrera dem på sökmotorerna. Gör man inte det förblir webbsidan och bloggen en ensam ö i cyberrymden och för att då nå ut till nya besökare och läsare måste de känna till den exakta webbadressen. Ett enkelt sätt att registrera sin webbadress är genom att söka på “add url”. En url är den tekniska benämningen som används för din webbadress, ditt domännamn.

Även om du inte spenderat pengar på ett eget domännamn kan du registrera din webbadress på sökmotorerna. Din url kan vara en blogspotadress till exempel. Driver du en blogg ska du absolut “pinga” din blogg vilket innebär att du registrerar den på sökmotorer avsedda speciellt för bloggar och då söker du på “pinga blogg” eller liknande så hittar du ställen att registrera din blogg på. Pingomatik är en sån sökmotor där man pingar sin blogg.

Om man inte kommer ihåg att registrera sin blogg kommer bloggen att förbli okänd och det kan ju vara lite trist om man lagt ner arbete på text och bilder, så börja med att registrera din blogg och webbsida så har du tagit det viktigaste steget för att sprida din sajt online.