När det gäller att dela med sig av sina bilder, sin musik etcetera så är det hela en upphovsrättsfråga. Det är den enklaste saken i världen att sno andras bilder och sprida vidare andras alster och filer på internet och att det inte sker oftare beror nog troligtvis mest på normal hyfs eller ren slöhet. Respekt för andras skapande skulle också kunna vara en av orsakerna till att rena stölder inte sker oftare än vad det gör. Eller de höga straffen.

För att sprida sina foton och filer kan man licensiera sina verk via ett system kallat Creative Commons. Genom Creative Commons licensieringssystem kan du via olika symboler ange olika begränsningar för hur användare får sprida ditt material. Du släpper alltså inte kontrollen över dina foton och filer.

En annan variant för att säkra att du personligen knyts till ditt verk är att till exempel vattenmarkera bilden så att ditt namn eller din signatur syns vid spridning. Att sprida andras upphovsrättsskyddade material kan ge fleråriga fängelsestraff vilket till exempel skaparna bakom piratsajten Swefilmer fick erfara. Tre års fängelsestraff utdömdes för två av männen bakom sajten och 120 dagars villkorlig dom för en 23-årig man som var involverad i spridningen av de upphovsrättsskyddade verken. Swefilmers sida var professionellt uppbyggd och hade ett enormt utbud av filmer, så filmentusiasterna hade troligtvis svårt att förstå att det skulle vara något kriminellt bakom deras filmtittande på denna snygga sida, men det var alltså grovt kriminellt. Nu fick upphovsmännen bakom sajten ta straffet till många cineasters stora lycka. Att straffen för att sprida upphovsrättsskyddat material är så höga kan ju naturligtvis vara den mest troliga förklaringen att stölder inte sker oftare.

Vill man sprida sitt material kan det vara bra med någon form av markering som knyter materialet till den egna webbsidan; då får din sajt kostnadsfri marknadsföring, om du har tur.